1 nov 2018 | Geschreven door:

De 'Spot' in de spotlight!

'En dan daar een paar spotjes!'

Een veel uitgesproken zin bij een verbouwing of het uittekenen van een nieuwbouw woning. Maar dan begint de zoektocht in een wir/war van mogelijkheden. Een 'spotje' plaatsen is een ruim begrip en bij het maken van de juiste keuze komt wel meer kijken dan alleen de gewenste kleur. Tegenwoordig mag de spot gezien worden, dit resulteert in een overvloed aan variaties, inbouw, opbouw, led, retrofit, vast ,verstelbaar, kardan etc etc.

Maar hoe bepaal je nou welke spot past bij jou wensen, en is dit wel mogelijk in jou situatie! In deze Blog proberen we je wat meer wegwijs te maken in de wereld van de spot. Welke termen, variaties en mogelijkheden kom je tegen en waar moet je op letten bij het aanschaffen!

Heb je na aanleiding van deze Blog nog vragen, of wil je dat een van onze medewerkers even meedenkt....Stuur ons een e-mail (liefst met foto of situatie schets) en we zullen je zo snel mogelijk beantwoorden!

Welke spot past bij jouwwensen

Led is Led, toch?

Goeie vraag, wij maken onderscheidt tussen 'spots' en 'spots met led'. Het onderlinge verschil is dat de 'spot' vaak los geleverd wordt zonder lamp. De 'spot met led' is vaak voorzien van een geïntegreerde led en driver. Dit betekent overigens niet dat een gewone spot niet uitgevoerd kan worden met led, integendeel. Bijna iedere conventionele lichtbron is tegenwoordig verkrijgbaar in een energiezuinige led variant. Voorheen werd voor een spot vaak een 50mm halogeen lamp gebruikt, echter zijn deze nu in grote getallen en varianten verkrijgbaar in led.

Maar wat is nu beter?

Een spot met led heeft als voordeel dat hij in de meeste gevallen als complete set geleverd wordt armatuur, led en driver. Ook hebben sommige led spots een compact formaat wat een voordeel kan zijn bij een geringe inbouwdiepte.

Wij verkopen veel gewone 'spots'. Dit heeft de volgende voordelen en redenen. Het aanbod aan mogelijkheden is een stuk groter. Veel van deze spots zijn geschikt voor het plaatsen van een 50mm led lamp, dit wordt ook wel met regelmaat retrofit genoemd. U plaatst in dit geval een led lamp in een spot of armatuur die voorheen ook geschikt was voor een halogeen lamp, zo creëert u als het ware uw eigen led spot.
Het grote voordeel hiervan is dat u bij het plaatsen van verschillende spots, bijvoorbeeld een opbouw en een inbouw variant in dezelfde ruimte u wel in beiden spots dezelfde led lamp kunt gebruiken en dus geen verschil ziet in bijvoorbeeld lichtopbrengst of lichtkleur. Daarnaast is er een zeer uitgebreid aanbod aan led lampen, waardoor u zelf de keuze kunt maken welk wattage, lichtkleur en type past bij uw wensen. U kunt dus ten alle tijden de lamp wisselen, zonder dat hiervoor de complete spot vervangen hoeft te worden. Uiteraard behoort het gebruik van een losse dimbare led lamp ook tot de mogelijkheid.

Welke LED spot heb ik nodig

Inbouw of Opbouw?

Bij de term 'spot' wordt al snel uitgegaan van een inbouwspot, maar heeft u al eens gekeken naar onze opbouwspots. Een inbouw variant geniet vaak de voorkeur en is in veel gevallen verreweg de mooiste optie. Maar ook een opbouwspot biedt een aantrekkelijke aanblik. Vaak is deze spot beter zichtbaar, en wordt dat zeker tegenwoordig niet meer als 'lelijk' ervaren. Een opbouwspot kan een ware eye-catcher zijn in uw interieur en kan in veel gevallen meer 'leven' brengen aan uw glad gestuukt spierwit plafond. Daarnaast is een opbouwspot ook een uitstekend alternatief voor het plaatsen in ruimtes waar een inbouwspot simpelweg niet mogelijk is, denk bijvoorbeeld aan een plafond van steen of beton. In sommige gevallen valt de opbouwspot over een centraal-doos heen. Wat zeker in bijvoorbeeld een gang of overloop een aantrekkelijk alternatief kan zijn voor een hanglamp.

Die spot is vast verstelbaar!

Tja, vast of verstelbaar? een vrije keuze die weinig uitleg benodigd. Maar toch goed om over na te denken, je zult niet de eerste zijn die na het monteren of laten plaatsen van een vaste inbouwspot toch net wat hinder ondervind van de licht weerkaatsing, een hinderlijke lichtpunt op uw televisiescherm of een vervelende weerkaatsing in uw glazen eettafel. Een kantelbare spot kan in dit geval net wat verschil maken door hem iets te kantelen. Om vervelende weerkaatsing tegen te gaan is het ook mogelijk om te kiezen voor een spot met een 'verzonken' of 'verdiepte' lamphouder. Bij deze spot ligt de lamp wat hoger in de spot waardoor het lichtbeeld naar beneden wordt gestraald en hinderlijke inkijk of weerkaatsing beperkt.

Naast de gewone verstelbare of kantelbare spot is het ook mogelijk om te kiezen voor een 'Kardan' spot, deze heeft als eigenschap dat hij vaak in alle richtingen verstelbaar is. Dit kan met name aantrekkelijk zijn voor gebruik in woningen en interieurs waar met regelmaat een wijziging wordt gedaan aan indeling of decoratie. Maar ook voor winkels, hotels en horeca gelegenheden is dit vaak een gewenste manier van belichting. Naast deze uitgebreide stel mogelijkheden geeft de kardan spot een luxe uitstraling aan uw woning!

Trimless, Trim-less, Randloos, Naadloos of Stucspot!

Een enorm populaire variant is de Trimless spot, die naast verschillende uitvoeringen ook zeer veel benamingen kent. De Trimless spot wordt met name toegepast in luxe woningen, woonvilla's en dergelijke, maar is natuurlijk geschikt voor iedere woning. De grote aantrekkingskracht van Trimless spot is dat deze als het ware opgaat in het plafond. De spot wordt naadloos geplaatst waardoor hij een geheel wordt met de ruimte. Ook deze spots zijn verkrijgbaar in een legio aan uitvoeringen, verstandig is om in het geval van een Trimless spot altijd gebruik te maken van een losse led lichtbron, zo is het mogelijk om bij een eventueel defect de lamp los te vervangen van de ingewerkte spot. Deze spots leveren wij ook als grotere variant die geschikt is voor een AR111 led lamp. De Trimless spot dient gemonteerd te worden voordat het plafond wordt afgestuct en afgewerkt. Tijdens het stucen wordt de naad tussen spot en plafond naadloos weggewerkt waardoor een geheel wordt gecreëerd met het plafond.

Trimless spot

Toch nog vragen? Neem contact op!

Heeft u na het lezen van deze blog nog steeds geen keuze kunnen maken uit een van onze producten, of heeft u nog vragen en/of opmerkingen neem dan contact met ons op. Wij denken graag met u mee!