1 apr 2020 | Geschreven door:

De enorm populaire Trimless spots, en hoe worden ze geplaatst!

Je ziet ze steeds meer, maar wat is nou een Trimless spot?

De Trimless, frameless of stucspots kennen verschillende benamingen en uitvoeringen. In feite komt het op het volgende neer, de Trimless spot wordt in het plafond geplaatst waarbij er geen verdikking zichtbaar is. De spot wordt als het ware vlak ingebouwd en wordt na montage één geheel met het plafond. Vandaar de naam 'Trimless' ofwel randloos/naadloos.

Lange tijd werden de Trimless spots veelal gebruikt in woningen uit het hogere segment. Met name de Trimless spots met zwarte behuizing kunnen in combinatie met een strak gestuct en afgewerkt plafond bijdragen aan deze luxueuze uitstraling. De afgelopen jaren zien we dat deze specifieke spots meer en meer worden toegepast in diversen woningen, appartementen en dergelijke. En waarom ook niet, de Trimless spots zijn een aantrekkelijke toevoeging voor iedere ruimte. Naast deze aangename uitstraling kennen de Trimless spots ook een praktische kant doordat deze over het algemeen bestaan uit een volledig verstelbaar kardan systeem. Hierdoor is het mogelijk om de lichtbundel in verschillende richtingen te laten uitstralen. Waardoor ze ook goed zijn te gebruiken voor het verlichten van kunst, ornamenten, kasten en dergelijke.

Onze Trimless inbouwspots kunnen worden voorzien van de standaard 50mm led lampen met GU10 fitting. Het voordeel van een losse lamp t.o.v een spot met vaste led is o.a dat er een ruime keuze is uit verschillende wattage's en lichtkleuren. Ook kun u defecte lamp altijd makkelijk vervangen zonder een compleet nieuwe spot te hoeven aanschaffen.

Onze Trimless inbouwspots zijn leverbaar in enkele of dubbele variant, en daarnaast ook leverbaar in een grotere AR111 uitvoering.
Deze grotere uitvoering is met name geschikt voor hogere ruimtes of voor bijvoorbeeld winkels en horeca gelegenheid.

Trimless spot

Maar hoe plaats je dan zo'n Trimless spot?

Vaak wordt ten onrechte gedacht dat het plaatsen van een Trimless inbouwspot een lastig karwei is, welke enkel uitgevoerd kan worden door een vakman. Maar niks is minder waar, met enige handigheid en oog voor precisie kunt u de installatie ook gemakkelijk zelf uitvoeren. Het plaatsen van een Trimless inbouwspot is uiteraard bewerkelijker dan een standaard ronde inbouwspot waarvoor enkel één gat geboord hoeft te worden.

Hieronder gaan we stap voor stap uitleggen hoe u de Trimless spots kunt plaatsen.

Stap 1.

Wij gaan ervan uit dat het plafond van gipsplaten al is geplaatst, en de aansluiting van de elektra al op de juiste plaatsen boven het plafond is aangebracht. Uiteraard is het vanzelfsprekend dat de Trimless spots moeten worden geplaatst voordat het plafond wordt gestuukt.

Benodigdheden en Gereedschappen:

  • Trimless Inbouwspot
  • 50mm Led lamp met GU10 fitting
  • Gipsplaatschroeven
  • Potlood of stift
  • Rolmaat of duimstok
  • Stanleymes of Schrobzaag
  • Kruislijnlazer of Spatlijn
  • Schroefboormachine
  • Fitting schroevendraaier
Gereedschap trimless spot installeren

Stap 2.

Plaatsbepaling, zeer belangrijk bij montage van meerdere Trimless spots op één lijn. Of het nu een gewone inbouwspot of een Trimless spot is, het plaatsen van meerdere vierkante spots in een ruimte is een secuur werkje. Niks is zo teleurstellend om na je werkzaamheden het stucen en afwerken van je plafond tot de ontdekking te komen dat de spots niet in lijn liggen met elkaar. Besteed hier dan ook veel tijd aan, een afwijking is achteraf niet makkelijk te herstellen.

Meet uit waar je de spots wilt plaatsen en teken deze lokatie af. Houd er rekening mee dat voorafgaand aan het dichtmaken van het plafond de elektra op ongeveer je juiste plaats is aangelegd. Houd tijdens het aanleggen van de elektra wat extra lengte aan. Dit vergemakkelijkt het aansluiten zodra de spots definitief worden geplaatst.

Om meerdere spots exact in één lijn te monteren is het raadzaam om bijvoorbeeld een kruislijnlazer te gebruiken. Uiteraard is het ook mogelijk om i.p.v een lazer een spanlijn aan te brengen waarlangs de juiste plaats voor de spots kan worden afgetekend. Zodra je de juiste plaats hebt bepaald is het raadzaam om de vierkante uitsparing af te tekenen d.m.v een mal die bijvoorbeeld gemaakt kan worden van een stukje karton die gelijk is aan de buitenmaat van het inbouwframe. Zo kun je gemakkelijk de 'mal' langs de laser of spatlijn plaatsen en aftekenen.

Stap 3.

Nadat je alle spots en de locaties hebt uitgemeten en afgetekend op het plafond kun je beginnen met het maken van de gaten. De vierkante gaten zijn over het algemeen vrij eenvoudig te maken, dit kan simpelweg met behulp van een scherp stanleymes of een schrobzaag. Uiteraard kunt u met een decoupeerzaag aan de gang maar dit brengt het gevaar met zich mee dat de gipsplaat breekt of dat het gat niet mooi vierkant wordt. Met behulp van een stanleymes kunt u de gaten met precisie uitsnijden.

Stap 4.

Zodra de montage gaten zijn gemaakt wordt het tijd om de inbouw-frame's te plaatsen. Dit is de buitenste ombouw die in het plafond verwerkt en mee gestuukt dient te worden. De ombouw kan in zijn geheel door het zojuist gemaakte gat gekanteld worden. Het opbouwframe is uitgevoerd met twee bevestiging steunen aan beide zijden. Deze steunen (met kleine gaatjes) worden als het ware boven op de gipsplaat gelegd. Positioneer de spot in het gat zo dat hij in lijn ligt met de overige spots. Zodra u dit heeft gedaan kunt u met behulp van de gipsplaatschroeven het opbouw frame vastzetten. Dit doet u door de schroef van onderaf door de gipsplaat heen in één van de gaatjes te draaien. Het is raadzaam om het frame vast te zetten met 4 schroeven, twee aan iedere zijde.

Als het frame is geplaatst en is vastgezet d.m.v de gipsplaatschroeven kunt u de hoogte bepalen. Door de vleugelmoertjes aan de binnenzijde los te draaien kunt u het binnenwerk in hoogte stellen, hierdoor kunt de spot aanpassen aan de dikte van de toekomstige stuclaag. Dit is doorgaans ongeveer 3 tot 5mm, raadpleeg voor de zekerheid uw stucadoor. Het op de juiste hoogte stellen van het frame is wederom een stap die veel aandacht vergt. Zodra de stucadoor zijn werk heeft gedaan is het niet meer mogelijk om de hoogte aan te passen.

Trimless spot

Stap 5.

Na de bovenstaande stappen kan de stucadoor zijn werk doen, of indien gewenst kunt u zelf aan de gang met gips, pleisterspaan en spackmes. Voorafgaand aan het stucen raden wij u aan de rand aan de binnenzijde van het frame af te plakken met schilders tape, dit scheelt u veel schoonmaakwerk zodra het stucwerk gereed is.

Het stucwerk zal afhankelijk van de dikte een aantal dagen moeten drogen voordat u het plafond kunt afwerken. Nadat het stucwerk droog is kunt u het plafond behandelen met voorstrijk en daarna rollen of spuiten in de gewenste kleur. Ook hierbij is het raadzaam de randen van het inbouw-frame af te plakken met schilders tape, dit voorkomt een hoop schoonmaakwerk achteraf.

Trimless spot plaatsen

Stap 6.

Zodra alle bovenstaande zijn doorlopen en u tevreden bent met het resultaat kun u aan de gang met de laatste stap, het aansluiten en plaatsen van het binnenwerk. Het binnenwerk is aan de bovenzijde voorzien van een kabel aansluiting waar u de eerder geplaatste bedrading op kunt aansluiten.
Voor dat u het binnenwerk plaatst is het makkelijk als u vast de lichtbron in de spot plaatst, dit scheelt een hoop priegelwerk boven uw hoofd zodra hij in het plafond zit. Zodra u de lichtbron heeft geplaatst en de bekabeling correct heeft aangesloten schuift u het binnenwerk gemakkelijk in het eerder geplaatste inbouwframe. Het binnenwerk is voorzien van een viertal klemveren die automatisch ingedrukt worden als u deze in het inbouwframe drukt. Druk de spot door tot deze borgveren weer naar buiten springen, dit wordt gekenmerkt door een 'klik' geluid.

Test uw verlichting door deze in te schakelen. Als alles functioneert kunt u met trots uw werkzaamheden aanschouwen en natuurlijk even delen met familie en vrienden via Instagram, Facebook of Twitter.

Trimless spots kopen

Toch nog vragen?

Heeft u na het lezen van deze blog nog steeds geen keuze kunnen maken uit een van onze producten, of heeft u nog vragen en/of opmerkingen neem dan contact met ons op. Wij denken graag met u mee!