1 apr 2019 | Geschreven door:

Inbouwspot plaatsen....maar wat heb ik nodig!

'Even' een spot aanschaffen, Uhm tja...best veel keuze! wat nu?

Geen gekke vraag, het lijkt zo vanzelfsprekend maar toch krijgen we nog met regelmaat de vraag welke inbouwspot geschikt is voor een bepaalde situatie. En eerlijk is eerlijk soms lijkt het aanbod inbouw spots wel oneindig, en wat is er nog meer benodigd voor het plaatsen van de spot. In deze blog gaan we proberen u te helpen bij het maken van uw keuze en u te beschermen tegen urenlange zoektochten op internet naar het juiste antwoordt. Veel van onze inbouwspots en montage benodigdheden zijn direct uit voorraad leverbaar en worden over het algemeen binnen twee dagen bij uw thuis of op de 'klus' afgeleverd. Ook voor grotere aantallen bent u bij ons aan het juiste webadres. wij versturen dagelijks honderden spots vanuit ons eigen magazijn.

Trimless spots

Locatie, locatie, locatie

Ook bij het kiezen van een spot een erg belangrijke factor om rekening mee te houden. De plek waar de spot geplaatst moet worden bepaald grotendeels welke inbouwspot geschikt is. Niet iedere spot kan geplaatst worden in vochtige ruimtes, zoals bijv. de badkamer of onder uw carport.
Het is dus van belang eerst zeker te weten waar de spot geplaatst gaat worden. In dit geval dient u rekening te houden met de zogenaamde IP waarde. Deze combinatie geeft weer in hoeverre het armatuur of spot in dit geval beschermd wordt tegen indringend vocht of condens van buiten het armatuur. 'IP' staan voor Ingress Protection, gevolgd door twee cijfers waarvan de eerste staat voor de bescherming tegen het indringen van stof en het tweede cijfer voor de bescherming tegen vocht en water.

Bij het plaatsen van spots in bijvoorbeeld een badkamer spreken we over drie zone's. Zone 1 is de ruimte direct in de douchecabine of naast het bad, hiervoor dient u een spot te gebruiken met een bescherming van tenminste IP67. De ruimte boven de douchecabine of het bad, maar ook binnen een 60cm radius van de wastafelkraan wordt aangeduid als Zone 2 en hiervoor dient u een spot te gebruiken met een bescherming van minimaal IP44. De overige ruimte wordt aangeduid als Zone 3, hiervoor dient u een spot of armatuur te plaatsen met een bescherming van tenminste IP21. Maar in ruimtes met veel condensvorming is het raadzaam om altijd voor een spot te gaan van tenminste IP44.

Voor onder een luifel van bijvoorbeeld gevel of carport raden wij aan om voor een spot te gaan met een bescherming van tenminste IP44.

Led of geen Led....!

Geschikte spot lichtbron

Ja maar..... jullie heten toch Alle-LEDverlichting.nl, dan verkopen jullie alles met led toch?!. Ja en nee, wij verkopen armaturen en spots met led of geschikt voor led. Dit betekent dat in de spot of het armatuur een led lamp of lichtbron geplaatst kan worden. De voordelen van een losse led lamp zijn bijvoorbeeld de ruime keuze aan verschillende led lampen waardoor u exact de lamp kan kiezen die past bij uw wensen.
Het overgrote deel van onze inbouwspots zijn geschikt voor een 50mm led lamp met GU10 lampfitting. Naast de betreffende spot kiest u zelf welk wattage, lichtopbrengst en lichtkleur voldoet aan uw behoefte. Ook is het makkelijker om in de toekomst een lampje te vervangen zonder dat daar een compleet nieuwe spot voor aangeschaft hoeft te worden. Veel van deze led lampen zijn geschikt voor directe aansluiting op een 220V spanning voorziening. Ook verkopen wij speciale aansluit snoeren voorzien van GU10 fitting en stekker wat de montage vergemakkelijkt en versneld.

Bij het kiezen van een led lamp voor uw led spot dient u rekening te houden met de volgende opties en mogelijkheden. Het wattage, wellicht vanzelfsprekend maar over het algemeen betekent een hoger wattage een hogere lichtopbrengst (Lumen). In de meeste toepassingen volstaat een led lamp van tussen de 5W en 8W. Uiteraard is het ook mogelijk om een dimbare GU10 led lamp in de spot te plaatsen zodat u de lichtopbrengst naar wens of sfeer kunt aanpassen. Minstens net zo belangrijk, de lichtkleur. Dit wordt bij led vaak aangegeven in een waarde die we Kelvin noemen. In de basis kun je uitgaan van drie mogelijkheden 2700K tot 3200K (Warm wit licht), 4000K tot 4200K (Neutraal wit licht) of 5700K tot 6500K(Koel wit licht). Voor woonkamer, slaapkamer etc wordt in veel gevallen gekozen voor een warme witte lichtkleur. Een keuken, badkamer of werk kamer komen vaak het best tot hun recht met een neutraal witte lichtkleur. Koel wit wordt nauwelijks toegepast in een woning en is met name geschikt in ruimtes waar gewerkt wordt en dan met name fijne werkzaamheden zoals bijvoorbeeld een hobbykamer, garage, schuur etc.

Aansluiten en montage

LED spot montage

Ook niet geheel onbelangrijk is het aansluiten en de montage. De grootste fout die wordt gemaakt, en echt het gebeurt met regelmaat is het boren van een montagegat nog voordat er een spot besteld of gekozen is. Een voorgeboord gat met een afwijkende maat kan uw zoektocht onnodig moeilijk maken, en uw keuze zeer beperken. Ook de inbouw diepte is uiteraard van belang, bij keuze en montage dient u rekening te houden met de hoogte van de led lamp en de bijbehorende GU10 fitting. In onze webshop vindt u ook inbouwspots met een behuizing die wat verdiept in het armatuur ligt. Deze spots hebben uiteraard ook meer inbouw diepte nodig dan een gebruikelijke spot.

De 220V led lamp kan direct op een contact doos of centraaldoos worden aangesloten, hier is geen led driver of trafo voor benodigd. Indien er boven het plafond een contactdoos is geplaatst is het ook mogelijk in onze webshop een aansluit snoer met fitting en stekker mee te bestellen bij uw spots.

En dan als je aan al het bovenstaande hebt gedacht......vergeet dan niet de inbouwspot zelf!

Wat rest is de keuze voor een inbouwspot. Ook hier zijn er weer een legio aan mogelijkheden en komt persoonlijke smaak en voorkeur aan bod.
Maar denk ook aan de praktische kant, zoals bijvoorbeeld een kantelbare of draaibare spot zodat u de lichtbundel in verschillende richtingen kunt laten schijnen. Uiteraard zijn onze inbouw spots verkrijgbaar in verschillende kleuren en afwerkingen. Ook een spot waarbij de lichtbron verdiept ligt is een zeer aangename vorm van licht in uw woonkamer of slaapkamer. Daarnaast is momenteel een inbouw kardanspot zeer populair en verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen. Ook de zogenaamde Trimless spots behoren momenteel tot de meest verkochte spots in ons assortiment, waarbij u kunt kiezen uit bijvoorbeeld een vaste ronde of vierkante variant. Ook een verstelbare Kardan uitvoering die naadloos in het plafond verwerkt kan worden is een mogelijkheid.

De aandachtspunten op een rijtje:

  • IP Waarde!
  • Montage!
  • Led lamp!
  • Aansluitsnoer!
  • Spot!

Indien u uw keuze heeft gemaakt kunt u uw order gemakkelijk bestellen en betalen via onze webshop!

Toch nog vragen? Neem contact op!

Heeft u na het lezen van deze blog nog steeds geen keuze kunnen maken uit een van onze producten, of heeft u nog vragen en/of opmerkingen neem dan contact met ons op. Wij denken graag met u mee!